IMPGA
IMPGA

Aspecte legale

Care sunt aspectele legale de care angajatorul trebuie să țină cont?

Salariul minim nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din România sau, dacă este cazul, decât salariul stabilit de contractele colective cu caracter obligatoriu în sectorul dumneavoastră de activitate.

Timpul maxim de lucru și perioadele minime de odihnă stabilite de legea română în funcție de domeniul de activitate trebuie respectate.

Sănătatea și siguranța la locul de muncă revin în sarcina dumneavoastră, ca și în cazul unui angajat de naționalitate română.

Condițiile de angajare pentru tineri și femei însărcinate cad, de asemenea, sub incidența legii române și trebuie respectate întocmai.

Discriminarea devine o problemă tot mai acută în societatea zilelor noastre și se pedepsește de către autoritățile române.

Vă sfătuim să aveți în vedere egalitatea de tratament între femei și bărbați și alte norme privind prevenirea discriminării, cu atât mai mult cu cât angajatul dumneavoastră nu este cetățean român.

Permisele de ședere

Care este procedura pentru permisele de ședere?

Din momentul în care candidatul sosește în țară el poate să înceapă deja activitatea în firmă în baza avizului de muncă și se pot face deja procedurile de angajare: medicina muncii și contractul individual de muncă.

Pentru a putea face solicitarea pentru permisul de muncă sunt necesare o serie de documente pe care vi le vom trimite pe email înainte de sosirea candidaților. În baza acestora, vom face solicitările online pe portalul celor de la imigrări și vă vom anunța când s-a stabilit programarea la ghișeu ca să vă prezentați cu candidații. Aceștia trebuie informați că li se vor face poze și li se vor lua amprente.

În cât timp se emite permisul de ședere?
Conform legii, permisul de ședere se obține în 30 de zile de la data în care candidatul s-a prezentat la ghișeu și i-a fost acceptat dosarul, i s-au facut poze și i s-au luat amprente.
Cine poate ridica permisul de ședere?
Candidatul poate ridica permisul direct în baza pașaportului și a bonului de înregistrare de la ghișeu. De asemenea, și angajatorul poate ridica permisul de ședere al candidatului în baza unei procuri notariale semnate de către ambele părți și a bonului de înregistrare de la ghișeu.
În cât timp trebuie să aplicăm pentru permise?
Ca să evitați penalizările, trebuie depus dosarul pentru permise la ghișeu cu maxim 30 de zile înainte de expirarea perioadei de 90 de zile de când candidatul a obținut viza din Asia. Această dată apare pe pașaport și se poate calcula timpul rămas.
Ce valabilitate are un permis de ședere?
Pentru candidații care au sosit pentru prima dată în România, permisul de ședere are valabilitatea de un an de zile. Dacă se dorește continuarea contractului, solicitarea pentru noul permis se face cu maxim 30 de zile înainte de expirarea celui anterior și se pregătesc aceleași acte ca la sosirea lor în România.

Contractul de muncă conform legislației din România

Când se întocmește contractul individual de muncă (CIM)?
Din punct de vedere legal, candidații pot începe să lucreze începand cu a doua zi de când au sosit în România. CIM se întocmește în baza datelor din pașaport, iar în REVISAL există opțiunea de a selecta “Alte acte ale angajatului” în lipsa unui CNP, pentru a vă permite să duceți până la capăt în sistem procesul de înregistrare al candidatului.
Vor fi angajați ca salariați români sau există alte condiții distincte?
Candidații vor fi angajați ca salariați români și se va urma aceeași procedură conform legii din România.
În lipsa unui CNP, cum se completează formularul 112?
Acest proces diferă de la firmă la firmă și ține de organizarea internă a fiecăreia.
Cum se înregistrează în CHARISMA în lipsa unui CNP?
Fiecare firmă are propriul sistem de salarizare care poate diferi de la una la alta. Vă recomandăm să discutați opțiunile viabile în contabilitate sau să sunați la departamentul de suport al firmei care v-a oferit programul de salarizare.
Pot încadra candidații pe altă funcție decât cea pe care am făcut solicitarea pentru aviz?
Nu. Candidatului nu i se va accepta dosarul pentru permis și va trebui să părăsească țara la expirarea perioadei de 90 de zile pe care a obținut viza.
Care este soluția pentru încadrare pe altă funcție COR față de cea pentru care s-a solicitat și obținut deja aviz?
După obținerea permisului de ședere al candidatului, se solicită un nou aviz de muncă, iar la obținerea acestuia se face solicitare pentru actualizarea permisului de ședere. Toate acestea presupun noi taxe care vor fi suportate de către angajator, iar termenul legal de obținere pentru fiecare dintre acestea este de 30 de zile.
Cum se procedează în cazul abaterilor disciplinare?

În cazul abaterilor, se procedează la fel ca la orice angajat român. Important este să le aduceți de la început foarte clar la cunoștință specificațiile din Regulamentul de Ordine Interioară a firmei (întârzieri, absențe nemotivate etc.).

Ne puteți suna în cazul în care există neclarități. Noi vom contacta agenția din Asia care ne-a trimis candidații și vom solicita clarificarea situației.

Cum se procedează în cazul Concediilor Medicale/Concediilor de odihnă/Concediilor fără plată?
În baza CIM și a taxelor plătite la stat, candidații beneficiază de asigurare medicală și pot solicita concedii medicale în cazul în care pot apărea probleme de sănătate.

Avantaje fiscale

Există avantaje fiscale sau de altă natură dacă angajezi cetățeni din spațiul extracomunitar?
Nu există avantaje fiscale pentru aceia dintre dumneavoastră care doriți să angajați cetățeni străini.

Limbi străine

Ce limbi străine cunosc candidații recrutați de International Work Finder?
În funcție de cerințele companiilor românești care apelează la echipa noastră, ne asumăm recrutarea angajaților care corespund cel mai bine criteriilor de angajare. Din experiența noastră, asiaticii învață repede limba română fiindcă au deschidere și dorință de adaptare. Dar pentru început, li se cere să poată comunica în limba Engleză.

Situații de forță majoră

Ce se întâmplă dacă intru în faliment?
Deși ne-am dori să nu intrați în faliment, situațiile de forță majoră pot apărea. Pandemia ne-a pregătit și pentru astfel de situații. Pentru că vizele de muncă și permisele de ședere ale muncitorilor asiatici sunt valabile 2 ani, în cazul în care contractele de muncă prevăd clauze de forță majoră și aceste situații neprevăzute apar înainte de expirarea lor, dacă ne solicitați ajutorul, ne vom strădui să plasăm muncitorii către alți angajatori.

Plata pentru serviciul de recrutare

Cum se realizează plata pentru serviciul de recrutare?
Plata procesului de recrutare se realizează în 4 tranșe: Tranșa 1 – în momentul semnării contractului, atunci când procesul de recrutare începe Tranșa 2 – în momentul obținerii avizelor de muncă în România Tranșa 3 – în momentul în care vizele de călătorie sunt eliberate Ultima tranșă – în momentul în care vă aducem muncitorii.
Se pot negocia costurile?
Nu există un preț unic în piață, ofertele noastre sunt personalizate și negociate. Este important și raportul calitate/preț (stabilitate, siguranță, program de lucru prelungit, seriozitate). Costul documentelor este unul standard, bani care se duc către autoritățile locale (Aviz de muncă, Permis de ședere).

Procesul de recrutare

De ce durează 3-4 luni aducerea muncitorilor?

Procesul de aducere a muncitorilor asiatici este unul foarte complex, iar timpul de aducere de 3-4 luni de la selecție reiese din procedurile legale, necesare și obligatorii, însă adesea merită așteptat. Avem soluții și la acest capitol!

Recrutarea trebuie făcută atent și corect, pentru a livra cea mai buna calitate, conform fișei postului și conform cu ceea ce găsim in Asia. Pentru acest proces avem nevoie între o săptămână și o lună, în funcție de calificare și de oferta financiara a angajatorului.

Întocmirea avizului de muncă durează între 1 și 2 luni la autoritățile locale, iar viza de muncă durează între 2 săptămâni și 2 luni, în funcție de țara de proveniență a asiaticilor.

Dacă nu știu să facă pentru ceea ce au fost recrutați sau nu fac față?
Noi recrutăm doar candidații care au mai lucrat în industrii conexe, informam candidații din timp despre activitatea pe care o vor desfășura în România, programul și toate celelalte aspect necesare. Îi testăm dacă este cazul, fie online fie ne deplasăm la fața locului dacă situația o cere (un număr mare de angajați). Interviul de asemenea se poate face online, iar angajatorul poate face selecția pe baza acestor interviuri în timp real sau înregistrate.
Cine preia candidații de la aeroport?
Unul dintre reprezentanții noștri va fi la aeroport pentru a lua legătura cu cei de la imigrări și pentru a încheia procedurile de intrare în țară a candidaților. Angajatorul trebuie să trimită un responsabil care să preia candidații și să le asigure transportul până la locația unde vor fi ei cazați.
Ce mănâncă asiaticii?
Asiaticii mănâncă preponderent mâncăruri pe bază de orez. Vă recomandăm ca, în primele zile, până se obișnuiesc cu locația sa discutați direct cu ei și să le procurați ingredientele specifice. După 2-3 zile ei vor putea să își gătească singuri. Se pot oferi și tichete de masă. Le puteți pune la dispoziție o bucătărie utilată cu toate ustensilele necesare, ei își pot găti singuri felurile de mâncare cu care sunt obișnuiți.
Cand vin în țară au bani la ei?
Este posibil să vină cu 10-20 Euro la ei, însă, dacă doriți să îi ajutați, le puteți da un avans din salariu ca să se poată descurca până la ziua de salariu.
Au kit minim de igienă la ei?
Majoritatea candidaților sunt informați de către agenția din Asia să aibă la ei un strict necesar de obiecte de igienă, îmbrăcăminte, etc. În cazul în care vă informează că au nevoie de anumite articole,puteți ruga un șofer să meargă cu ei, să le arate împrejurimile, magazinele. Este normal ca la început să existe o reținere pentru că nu cunosc zona, însă după ce se obișnuiesc pot merge singuri să își cumpere lucrurile necesare și nu vor mai avea nevoie de îndrumarea Dvs.
Cum se îmbracă asiaticii?
La fel ca noi. Singura diferență este că la ei în țară este mult mai cald decât este la noi iarna, acest lucru depinde de regiunea din care vine candidatul. Recomandarea noastră este ca, în cazul în care se adaptează mai greu la temperaturile din România, să le procurați uniforme de lucru sau să le oferiți posibilitatea de a merge undeva să își cumpere haine mai groase.
Cum ne înțelegem cu ei?

Majoritatea candidaților cunosc limba engleză și puteți comunica astfel cu ei. În cazul în care există o situație în care nu vă înțelegeți cu un candidat, puteți descărca oricând de pe internet programele de traducere bazate pe comenzi vocale.

Dacă doriți o cât mai bună transmitere a termenilor și condițiilor și vreți să vă asigurați că angajații înțeleg ce au de făcut, agenția noastră vă poate pune la dispoziție serviciile de traducere și de consiliere oferite de companie, inclusiv de consulul Nepalului, care se poate deplasa la firma Dvs. în limita timpului disponibil și poate intermedia discuțiile cu candidații.

Rolul angajatorului în procesul recrutării

Care este rolul meu ca angajator în procesul recrutării?

Chiar dacă partea cea mai birocratică cade pe umărul nostru, vom avea nevoie de puțin ajutor din partea dumneavoastră ca angajator: Noi facem recrutarea, dar dumneavoastră aveți ultimul cuvânt pe partea de selecție, fie pe bază de interviu înregistrat, fie interviu live direct cu potențialii muncitori.

Avem nevoie de asistență pe partea de contracte și împuternicire pentru depunerea avizelor de muncă și obținerea vizelor și permiselor de reședință. Și nu în ultimul rând vom putea colabora pe partea de logistică (cazare și mese) precum și procesul de inducție și adaptare la cultură.

Delegații sau părăsirea firmei

Ce fac în cazul în care un candidat decide să plece?
Conform legii, angajatorul are obligația să anunțe la Inspectoratul General pentru Imigrări orice sosire sau plecare a angajaților străini, fie că decid să plece la altă firmă, fie că se duc în concediu acasă etc. Mare atenție în cazul în care le schimbați locul de cazare/poziția pe care sunt angajați, în acest caz trebuie modificat și permisul de ședere.
Cum procedăm în cazul în care un candidat are un comportament violent?
Orice act care contravine legii se anunță la Poliție/Inspectoratul General pentru Imigrări și va fi sancționat conform legii.
Îi pot delega la alt punct de lucru?
Da, candidații pot fi delegați conform legii din România și se fac înregistările în REVISAL în acest sens. Dacă acest lucru se întamplă pe o perioadă mai lungă de timp, trebuie anunțat la imigrări și, în funcție de caz, refăcute permisele de ședere.
Pot să le țin pașapoartele/permisele?
Conform legii, angajatorul nu are dreptul să rețină documentele de identificare ale angajatului.

Nu ai găsit răspunsul de care aveai nevoie?

Lasă-ne un mesaj. Suntem aici pentru a-ți oferi ajutor în orice situație.